Home

BilA ak Bace KhutBah

Posted by ThiNkTankeRs | 3:31 AM | | 2 comments »

Malu-maLu!!!!


disebabkan ak dah hentam tido pas mahrib so mata ni xleh nak lelap la plak..
haha buat keje giler..kemAs bilik..kul 12.30 Pagi!
bagus gak, serabut tgk bilik ni..

sambil-sambil kemas tu ak teringat plak waktu kat sekolah dulu..
standard la hari ahad memang hari untuk kemas blok..
start kul 7 pagi sampai kul 10 pagi ade rocall, kul 7 kumpul kat dataran tgh2 blok..
pastu dengar la leteran warden-warden yang bersilih ganti memberikan tazkirah pagi..
xleh blah dua org warden ni..cg sharul (coach hoki ak) n cg rugba..mmg suma bdk angin ngan dua org ni pade hari ahad..
hahahaha
satu cite pasal cg rugba ni, die ni skali tu ade cite pasal nk cari awek kat university..
satu rangkap ayat yang xleh nak lupe..
"korang nanti kat u ble dah tahun last cari la awek yang br first year..
nanti ble die dah grad kowg bleh kawin terus sbb korang dah grad and dapat keje.."
hahahaha..
tp yang pelik nye waktu tu die pn xde awek lg n blum kawin.(sori la cg)
hahahaha..apekaH!
tp cam stail Gak tips die tu..
hehehe..
yang cg shahrul ni, pas rocall, antara 10-11 pagi bdk mesti kemas katil masing2..
10.30 akan ada inspection..sape tido time tu memang cari penyakit..
member ak siap kene sirap satu baldi air lagi..
padan muka habis basah katil..hahahaha

ni warden ak..(dari kiri ustaz zal, sebelah tu la cg shahrul, takut tak?)

ni plak cg rugba (sape yang edit wat frame camni ni?..gambar ni je ade..)

pastu ak teringat plak pasal satu kejadian yang memalukan kat sekolah tu dulu..(mrsm balik pulau batcH 03-04..)
mase tu ktwg ade mggu aktiviti..
so salah satu slot die pertandingan membace khutbah..
so disebabkan aku antara muka yang selalu dok kat surau tu ( cis riak lak aku ni..), so
ak antara dua yang dipilih untuk wakil wing ak..wing ak name samudera
so ble di beri teks khutbah tu..ak pn bace la
yes! ak dapat yang senang, member ak sorang lagi name apeh dapat agak susah la isinya..
tapi ble tggl sehari sebelum pertandinagn ak dah cuak..
maklum la time tu skill public speaking ak agak hampeh, tp skang dah ok skit..
bebalik kepada cite khutbah ni..so nak dipendek kan cite,
disebabkan cuak ak start untuk la nak cari member satu wing untuk gantikan ak..
so setelah berkonpromi ade la satu member ak yang terkenal ngan suke berpublic speaking ni nak gantikan ak..
Fuh! lega..
so pada malam sebelum pertandingan tu ketua aras aku abbas mengkonfirmkan ngan ak..
"bob ko bertandingkan esok? ak pn berkata "ak dah ganti ngan nazeer (member aku td)"
abas berkata"eh nazeer memang masuk la, ko sorang lg"
"hah!?" apekah nerake! dipendekkan cite rupe2 nye member ak yang terpilih sebelum ni untuk wakil wing, apeh, telah menarik diri sebelum ak sempat menyatakan hasrat ak untuk menarik diri..
hahahaha
dengan xpuas hatinya ak pn berperang mulut la ngan si apeh ni..habis satu wing kecoh malam tu..
dipendekkan lagi cite, teks khutbah ak sebelum ni ak dah bg kat nazer, pastu ak dapat plak teks apeh ni..
siot xsempat wat preparation..
so, tiba hari pertandingan..pertandingan stat kul 11 pagi
nak dijadikan cerite rupe nye ade taklimat sebelum pertandingan,
ak xtau, ak pn lepak kat surau, yang mane tempat lepak budak2 ponteng dari menjadi penonton pertandingn ceramah tu..
so tibe mase nye ak pn pegi la kat blkg dewan masuk ikut pintu bilik audio..
turn ak no 6 dari 8 peserte..
ak pn lepak2 la kat dalam bilik audio tu sebab ade air-cond..
so tibe la giliran ak..
"Ehem..assalamulaikum...(ak terus stat khutbah..)"
tibe-tibe ak melihat satu reaksi pelik dari penonton..
(dalam hati ak berkate) "ape?ape? ape bende korang buat ni?xpaham la..
dekat 3 minit la jugak baru ak perasan..
(dalam hati jugak) "Ya Allah! ak bace khutbah lupe nak pegang kayu mimbar la pulak"
dengan muke selambe nye ak terus capai kayu yang ade kat sebelah aku tu...
habis penonton termasuk ustaz2 yang jd hakim gelak kat aku..
pastu khutbah ak jd kelam kabut..ape yang dirancang xmenjadi..
sampai penjaga masa terpaksa memberikan isyarat 'payung' bnyak kali suh ak berenti..(sbb ak xdengar taklimat td, ak ingat sebat je la sampai abis text ni..rupe nya ade mase yang diberi)
abis je bace khutbah tu ak terus lepak kat dalam bilik audio sampai habis program..
termasuk lah majlis penyampaian hadiah..(cnfm2 ak xmenang)..
ak hnya keluar dari bilik tu dewan tu kosong n jalan belakang dewan tu kosong..
hahahahah..Malu!, Malu!..

tempat kejadian, dewan mrsm balik pulau..(tu mase wing ak, samudera waktu pertandingan nasyid..asal ade pertandingan nasyid antara wing..kami la juare nya..mantap siot tekong2 n backup singer + pemain intrumen kami..)

sejak pada tu ak jd famous sekejap..
hahaha..
sekian..

p/s: klau korang kenal atau jumpa cikgu kat ats tu roger ak, rindu la kat diowg..tambah2 cg shahrul. die dah pindah sekolah..dah lost contact..haha

2 comments

  1. avid gunner // December 26, 2009 at 10:55 AM  

    babi. buat la perenggan. berpinar mata aku baca. dah la baca khutbah berterabur! hahaha...

  2. ThiNkTankeRs // December 26, 2009 at 1:03 PM  

    hahahaha malas